بررسی علل چرب بودن پوست افراد
پوست انسان برای اینکه کیفیتی انعطافپذیر و نرم داشته باشد، نیاز به روغن طبیعی دارد. این روغن طبیعی که به آن سبوم (Sebum) گفته میشود، از غدههای چربی زیر پوست که در بیشتر سطح بدن قرار دارند، ترشح میشود. در مطلب امروز سایت دکتر مهدی سبکتکین – لیزر جای جوش و لک در تهران علل چرب بودن پوست افراد را مورد بررسی قرار می دهیم.
تعریف پوست چرب
پوست چرب ، پوستی است که ترشح سبوم در آن زیاد است و ظاهری براق و درخشنده دارد. اگر از پوست چرب به خوبی مراقبت نشود، مشکلاتی مانند مسدود شدن منافذ پوست و بزرگ شدن آنها، انباشته شدن سلولهای مردهی پوست روی هم و ظاهر شدن جوشهای سر سیاه و آکنه پوستی بر سطح پوست به وجود میآیند. مردان به دلیل سطح تستوسترون بالاتر تمایل به تولید سبوم بیشتری دارند. اما برای زنان به دلیل نوسانات هورمونی ناشی از تخمک گذاری، تولید سبوم هر ماه افزایش می یابد. تولید سبوم نیز می تواند در دوران بارداری افزایش یابد. به طور کامل نمیتوان از شر پوست چرب خلاص شد. با این حال، با رعایت یک سری توصیههایی که در مورد حفظ پوست چرب و کنترل چربی پوست وجود دارد، میتوان میزان چربی آن را کنترل کرد.
عوامل ژنتیکی
اگر پوست یکی از والدین شما چرب است به احتمال زیاد پوست شما نیز چرب خواهد بود. پوست چرب از طریق ژن به فرزندان انتقال مییابد و در نتیجه غدد چربی پوست او بزرگتر خواهد بود و چربی زیادی را تولید خواهد کرد که در این حالت این مسئله کاملاً جنبه ژنتیکی دارد.
مسائل محیطی
رطوبت و هوای گرم باعث میشود که پوست چربی بیشتری را تولید نماید. در عوض در آب و هوای سرد پوست خشک میگردد و باعث میشود غدد چربی برای جبران رطوبت از دست رفته چربی بیشتری را تولید کنند.
شستشوی بیش از حد صورت
اگر پوست شما چرب است ممکن است سعی کنید با استفاده از محصولات شوینده قوی به شستشوی صورت خود بپردازید. شستشوی شدید صورت با لیف و سایر وسایل مشابه یا استفاده از لایه بردار پوست باعث از بین رفتن رطوبت پوست میشود و در نتیجه غدد چربی برای جبران رطوبت از بین رفته به تولید چربی بیشتری میپردازند به همین دلیل شست و شوی ملایم پوست اهمیت بسیار زیادی خواهد داشت.
مصرف برخی از داروها
اکثرا مصرف قرص خوراکی ضد بارداری و داروهای جایگزین هورمون میتواند باعث افزایش تولید چربی شود چرب شدن پوست یکی از عوارض جانبی مرتبط با مصرف برخی از انواع داروهای استروئیدی است. مصرف برخی دیگر از داروها میتواند باعث خشکی پوست شود که بدن سعی میکند برای جبران خشکی ایجاد شده به تولید چربی بیشتر بپردازد.
استفاده از لوازم آرایشی
در استفاده از لوازم آرایشی متناسب با نوع پوست، محصولات با کیفیت و دارا بودن برچسب مناسب بودن محصول برای پوست چرب اهمیت بسیار زیادی دارد. استفاده از محصولات آرایشی که کیفیت پایینی دارند به پوست آسیب میرسانند و باعث میشوند غدد چربی زیر پوست به تولید چربی بیشتری بپردازند.
ایجاد تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی و چرب شدن پوست به یکدیگر ارتباط دارند. آندروژنها به هورمونهایی گفته میشود که وظیفه تولید چربی را برعهده دارند و هرگونه نوسان در سطح آنها باعث افزایش تولید چربی خواهد شد. اغلب این فرایند در دوران بلوغ، قبل از پریود، دوران بارداری و دوران یائسگی رخ میدهد. استرس و بیماری باعث میشود که هورمونهای بیشتری تولید شوند و تغییر سطح آنها باعث افزایش تولید چربی خواهد شد.
” صفحه اینستاگرام دکتر مهدی سبکتکین – لیزر جای جوش و لک در تهران “
داشتن رژیم غذایی نامناسب
اجتناب از مصرف مواد غذایی که حاوی مقدار زیادی قند، کربوهیدرات و لبنیات فرآوری شده از اهمیت بسیار زیادی دارد؛ اما باید به خاطر داشته باشید که استفاده بیش از حد از این محصولات میتواند باعث فعالیت بیش از حد غدد چربی و چرب شدن پوست شود.
نشانه های پوست چرب
چرب شدن پوست با یک سری علائم همراه خواهد بود. علائمی که در عین سادگی میتوانند به شما کمک کنند که چربی پوست خود را تشخیص داده و نسبت به درمان آن اقدام نمایید. از جمله ویژگیهای پوست چرب عبارتند از:
- براق بودن غیرطبیعی پوست: یک ویژگی پوست چرب که از سایر ویژگیهای آن متفاوت است براق بودن غیر طبیعی پوست به شمار میرود. در واقع، اگر پوست شما بدون هیچ توجیهی براق است و احساس میکنید که روی آن روغن ریختهاید، بدون شک پوست شما چرب شده است.
- آرایش روی صورت نمیماند: اگر پوست شما چرب شده باشد به احتمال زیاد هنگام آرایش کردن دچار دردسر خواهید شد؛ چراکه اغلب مواد آرایشی با چربی تداخل داشته و چربی اجازه نمیدهد که آرایش شما به خوبی روی پوستتان بنشیند.
- آکنه و جوش: این امکان نیز وجود دارد که جوش، نقطههای سیاه و سایر انواع آکنه پس از چرب شدن پوست روی آن ظاهر شوند.
مطالب پیشنهادی جهت مطالعه بیشتر:
معرفی بهترین محصولات کلاژن ساز