چه عواملی باعث افتادگی پوست میشود؟
پوست محکم میتواند به راحتی کشیده شده و به حالت اولیه بازگردد. زمانی که پوست این توانایی را از دست میدهد، کم کم شل میشود. افتادگی و شل شدن پوست تقریباً در هر قسمتی از بدن میتواند اتفاق بیفتد. بخشهایی از بدن که بیشتر مستعد افتادگی پوست هستند عبارتاند از:
- پلکها
- غبغب
- چانه
- گلو
- بالای بازوها
- شکم
دلایل مختلفی برای افتادگی پوست وجود دارد. این دلایل عبارتاند از:
افزایش سن
با افزایش سن پوست، دو پروتئین مهم تولید شده در درم از دست میروند؛ الاستین و کلاژن. همانطور که از نام آن مشخص است، الاستین به پوست خاصیت ارتجاعی میبخشد و این امکان را برای پوست محکم فراهم میکند که هنگام کشش دوباره به عقب برگردد. کلاژن توسط فیبروبلاستها تولید میشود. این ماده از الیاف محکم تشکیل شده و به پوست کمک میکند ساختار و استحکام خود را حفظ کند.
تولید هر دو پروتئین الاستین و کلاژن با افزایش سن کاهش پیدا میکند. این دو پروتئین، همچنین میتوانند با گذشت زمان، بر اثر عوامل خارجی تخریب شوند. این عوامل عبارتند از:
- قرار گرفتن در معرض اشعه ماوراء بنفش
- آلایندههای محیطی مثل دود سیگار
- برخی موارد در سبک زندگی مانند تغذیه نامناسب و مصرف بیش از حد الکل
قرار گرفتن بیش از حد در معرض آفتاب و عدم مراقبت از پوست یا سلامتی روند پیری پوست را تسریع می کند.
این امر میتواند باعث شود پوست شما در سنین جوانی شل و چروک به نظر برسد.
کاهش وزن
تحمل وزن اضافی برای مدت طولانی میتواند به الیاف کلاژن و الاستین پوست آسیب برساند. این امر باعث میشود که هنگام لاغر شدن، پوست سختتر جمع شود. اگر مقدار زیادی از وزن تان را از دست بدهید (۴۵ کیلوگرم یا بیشتر)، ممکن است دچار افتادگی وشل شدن پوست به شکل قابل توجهی شوید. در کاهش سریع وزن (مانند پس از جراحی چاقی) احتمال افتادگی پوست بیشتر میشود. در برخی موارد، روشهای کاهش وزن ممکن است افتادگی زیادی برای پوست ایجاد کند. از آنجایی که پوستهای جوانتر، سریعتر به حالت قبلی خود بازمیگردند، سن فرد در زمان کاهش وزن نیز میتواند در میزان شل شدن پوست نقش داشته باشد.
بارداری
میزانی از شل شدن پوست پس از بارداری امری رایج است. در بارداریهای چند قلو – مانند دو قلو یا سه قلو – ممکن است افتادگی پوست بیشتری در اطراف شکم مشاهده شود. سن مادر نیز میتواند در میزان افتادگی و شل شدن پوست موثر باشد.
بیماری
برخی بیماری ها، با افتادگی پوست شناخته میشوند. یکی از این بیماریها، زیرگروه بسیار نادر از لنفوم سلول T پوستی است که به پوست شل گرانولوماتوز معروف است. مبتلایان به این بیماری، شل شدن بسیار تدریجی پوست را روی آرنج و زانوی خود مشاهده میکنند. پوست آویزان ناشی از بیماری پوست شل گرانولوماتوز، معمولاً به خوبی به درمان پاسخ نمیدهد.
سندرم اهلرز – دانلوس
یکی دیگر از بیماریهایی که باعث ایجاد پوست شل میشود، سندرم اهلرز – دانلوس (EDS)، یک اختلال ارثی نادر در بافت همبند است. افراد مبتلا به این سندرم در تولید کلاژن نقص دارند. این مسئله منجر به ایجاد پوست شل و خمیری، غالباً در ناحیه صورت میشود.
جهت مشاهده پیج اینستاگرام دکتر مهدی سبکتکین متخصص پوست و مو تهران کلیک کنید.